COĞRAFYA |
|
|
NÜFUS YOĞUNLUĞU
NÜFUS YOĞUNLUĞU Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km2 olarak gösterilir. Nüfus yoğunluğu 3 farklı biçimde ifade edilir.
Bir bölgenin veya ülkenin toplam nüfusunun bölgenin yüzölçümüne bölünmesiyle elde edilen nüfus yoğunluğudur. Toplam Nüfus Aritmetik Nüfus Yoğunluğu = Yüzölçümüformülü ile hesaplanır. Aritmetik nüfus yoğunluğu, ülkenin gelişmişlik durumunu, nüfuslanma özelliğini ifade etmez. Sadece ülkenin yüzölçümü hakkında bilgi verir.
Bir ülkenin tarımla geçinen kırsal nüfusunun, toplam tarım arazisine bölünmesiyle elde edilen nüfus yoğunluğuna denir. Kırsal Nüfus Tarımsal Nüfus Yoğunluğu = Tarım Alanlarıformülü ile hesaplanır. Tarımsal nüfus yoğunluğu, tarım alanlarının genişliği hakkında bilgi verir. Dağlık bölgelerde tarım alanları dar olduğu için ve yağışların fazla olduğu yerlerde sulamaya gerek duyulmadan tarım yapılabildiği için, kırsal nüfus fazladır. Buna bağlı olarak tarımsal nüfus yoğunluğu yüksektir. Dağlık ve engebeli yerlerde tarım arazisi az olacağı için tarımsal nüfus yoğunluğu da az olabilir.
Bir ülkenin toplam nüfusunun, tarım alanları yüzölçümüne bölünmesi sonucu elde edilen nüfus yoğunluğudur. Toplam Nüfus Fizyolojik Yoğunluk= Tarım Alanlarıformülü ile hesaplanır. Fizyolojik nüfus yoğunluğu, nüfusun tamamını tarımla geçiniyor kabul ettiği için yanıltıcı sonuçlar verebilir. |
Copyright(Tüm Hakları Saklıdır.) © 2017 - www.atatarih.com |
Sitemizde bulunan bilgi ve belgeler eğitim amaçlıdır. Sitemizde bulunan bilgi veya belgeler telif hakkı kapsamında ise, sahipleri isterlerse sitemizden en kısa zaman içerisinde silinecektir. Bizimle irtibat için iletişim bölümünü kullanabilirsiniz. www.atatarih.com |
SOSYAL BİLGİLER, TARİH, COĞRAFYA, VATANDAŞLIK DERSLERİ SİTESİ |